DOSTAVA SVEŽEGA SADJA, ZELENJAVE IN DOMAČIH IZDELKOV NA VAŠ DOM ALI DELOVNO MESTO TER V PISARNE.  Preberi več

 
 
 

ČEŠNJE, 1 kg (Ces1kg)

DOMAČE
ČEŠNJE, 1 kg

Cena: 3,90 €/kg

Stanje zaloge: na voljo

 
 
 

Domovina češenj je Mala Azija, na ozemlju med Črnim in Kaspijskim morjem. Sicer uspevajo povsod v zmernem podnebju, največ pa jih pridelajo v Turčiji, po nekaterih podatkih kar 400 ton. Sodijo v družino koščičastega sadja, okus sadeža pa se razteza vse od sladkega do kislega, odvisno od sorte.

Ni zanesljivega vira, ki bi nam povedal, kdaj so začeli na slovenskih tleh gojiti prve češnje. Če sledimo popotnim zapisom italijanskega humanista Paola Santonina, naj bi se ta že meseca maja leta 1487 najedel okusnih češenj blizu današnjega Celja. Prav tako je iz starih predpisov, s katerimi so različna večja mesta na svojem območju urejala prodajo živil, razvidno, da so Tržačani in Vipavci že v 16. stoletju v današnji Ljubljani prodajali tako zgodnje kot pozne češnje.

Omembe vreden je zapis sadjarja Urbana Jarnika iz leta 1817, ki je o češnjah prvi pisal v slovenskem jeziku. Omenil je predvsem dve težavi, povezani s češnjami. Prva je, da so drevesa previsoka in je nabiranje nevarno. Opazil pa je tudi, da imajo ptice rade ta zgodnji in okusni sadež, zato ga »zobajo« na veliko sadjarjevo jezo.

Domače češnje ne zdržijo dolgo časa, zato priporočamo sprotni nakup, za največ dan ali dva. Kadar kupujemo češnje, pazimo, da so debele, čvrste in imajo zelen pecelj, kar kaže na njihovo svežino. Sveže češnje imajo celo in nepoškodovano lupino. Le take pri večjem nakupu lahko shranjujemo v hladilniku, a še te le enega do dva dni. Ob deževnem vremenu so češnje pogosto razpokane, zato jih ne moremo shranjevati, ampak jih moramo uporabiti takoj.

Izredno pomembno je, da jih kupite ohlajene in sveže, nikakor takih, ki so bile cel dan izpostavljene vročini in soncu, na stojnicah nekje ob cesti na soncu. Ob nakupu košarico obrnite in se prepričajte, da na dnu posodice ni rdeče luže od jagodnega soka, kar nakazuje, da so stare in poškodovane. Češnje morajo biti ob dotiku čvrste in suhe.

Povpraševanje

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.

Polja označena z * so obvezna!

    1. Boštjan Lakner s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 

Sorodni produkti

 

Priporočamo vam tudi

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.