DOSTAVA SVEŽEGA SADJA, ZELENJAVE IN DOMAČIH IZDELKOV NA VAŠ DOM ALI DELOVNO MESTO TER V PISARNE. Preberi več
MARELICE, 1 kg (MRL1kg)

Pridelovalec: kmetija Krošelj
Izredno okusne in kremaste marelice.
Več »Cena: 5,90 €/kg
Stanje zaloge: na voljo
Marelice originalno izhajajo iz Kitajske. Ljudstvo Hunzi v gorah Karakoruma v Pakistanu v povprečju živijo 10 let dlje kot Srednjeevropejci zaradi uživanja velikih količin marelic, ki imajo pomlajevalen učinek zaradi visoke vsebnosti karotinov, ki so predstopnja vitamina A.
SESTAVINE IN ZDRAVILNE LASTNOSTI
Marelice so drugi najbogatejši sadni vir beta karotena. V njih so še drugi karotenoidi, precej vitaminov B-skupine in vitamina C. Poleg vitaminov vsebujejo še naslednje minerale: kalij, kalcij, fosfor, železo, mangan, baker, kobalt in niacin. Vsebujejo okoli 12% sladkorjev.
Marelice vplivajo na obnovo celic, večajo odpornost in varujejo pred škodljivim delovanjem prostih radikalov ter spodbujajo delovanje jeter. Izboljšujejo kri zaradi vsebnosti železa in bakra. Slednji je potreben za absobcijo železa. Z rednim uživanjem postanejo lasje in nohti močnejši ter tudi koža postane lepša. Betakaroteni pomagajo izboljšati dnevni in nočni vid ter delujejo varovalno na sluznice. Pomagajo pri boleznih dihal in zmanjšujejo možnost okužbe. Dobro vplivajo tudi na leno prebavo. Pomagajo pri utrujenosti in slabi koncentraciji.
NASVETI ZA UPORABO
Marelice lahko jemo kot samostojen obrok, kot sladico, v sadnih solatah, jogurtih, smutijih itd. Lahko jih tudi dodamo kakšni glavni jedi za popestritev okusa. Marelične omake lahko uporabimo namesto jabolčne čežane. Iz njih lahko pripravimo odlično marmelado in tudi marelični cmoki se dobro priležejo kot galavni obrok ali kot sladica.
Na koncu smo za vas pripravili dva recepta, s katrima si lahko pripravite hitro in enostavno dve sadni solati, ki vas bosta osvežili, ohladili in napolnili z energijo.
1. SADNA SOLATA Z JOGURTOM
SESTAVINE
- 8 marelic
- 1 lonček jogurta
- 1 lonček smetane
- 2 jedilni žlici medu
- 1 ščepec ingverja
Priprava
Marelice operemo in jih neolupljene narežemo na majhne koščke. Zmešamo z jogurtom in medom. Smetano trdo stepemo in vmešamo v jogurt. Naložimo v skledice in damo v hladilnik. Dobro ohlajene potresemo z ščepom ingverja in postrežemo.
2. SADNA SOLATA Z OREŠČKI IN SUHIM SADJEM
Sestavine
- 4 Marelice
- 4 Nektarine
- Rozine (po okusu)
- Mandlji (po okusu)
- Orehi (po okusu)
- 1-2 žlici medu
- ingver suh mleti
- muškatni orešček suh mleti
Priprava:
Sveže sadje zelo dobro operemo in narežemo na drobne koščke. Dodamo suho sadje, oreščke in med. Količino oreščkov in suhega sadja damo v primerjavi z svežim sadjem v razmerju 1:3 oz. po vaših željah. Zelo dobro premešamo in postrežemo v skodelicah. Po okusu lahko dodamo malo ingverja in muškatnega oreščka v prahu.
Zrelo sadje je po okusu najboljše in najbolj bogato z hranilnimi snovmi. Najokusnejše so takrat kadar so že nekoliko zmehčane. Temnooranžno obarvane sorte marelic so boljše. Zrele marelice se ohranijo v hladilniku dan ali dva. Če jih želimo ohraniti malo dlje v hladilniku, potem kupimo nekoliko trše, polzrele ali tričetrtzrele plodove.
Odlične pa so tudi posušene marelice. Pri nakupu moramo biti pozorni na barvo le teh. Tiste, ki so lepe svetlo oranžne barve so bile namočene v kislino pred sušenjem, da obdržijo barvo in konzervirane z žveplovim dioksidom. Rjave suhe marelice niso bile namočene v kislino. Najbolje je kupiti ekološke suhe marelice, katere tudi niso bile konzervirane z žveplovim dioksidom.
Sveže lahko tudi zamrznemo za kasnejšo uporabo (presna marmelada, smutiji, omake, cmoki…)
Povpraševanje
Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.
Polja označena z * so obvezna!
Sorodni produkti
Priporočamo vam tudi
Novice
-
RECEPT MAME CVETKE ZA DOMAČO MARELIČNO MARMELADO
05.07.2019
Prišli smo v sezono, ko je čas za pripravo domače marelične marmelade. Da vam olajšamo delo, smo za vas pripravili ponudbo svežih odličnih marelic in preizkušen recept domače marelične marmelade naše mame Cvetke, katere okus vam bo še dolgo ostal v spominu. V običajnih receptih za izdelavo različnih marmelad je potrebno uporabiti večjo količino sladkorja (0,8-1 kg sladkorja/1 kg sadja). Po našem receptu lahko iz pol manj sladkorja ali še manj pripravimo okusno marmelado, katere rok uporabe bo isti kot pa če bi uporabili večjo količino sladkorja. Dodatek cimeta in klinčkov popestri okus marmelade hkrati pa z svojim večplastnim delovanjem dobro vplivata na zdravje človeka.Več o ... Vsi zapisi -
JUHU! PRIŠEL JE ČAS ZA PRIPRAVO DOMAČE MARELIČNE MARMELADE!
27.06.2019
Če iščete marelice za marmelado, ste na pravi poti!Več o ... Vsi zapisi