DOSTAVA SVEŽEGA SADJA, ZELENJAVE IN DOMAČIH IZDELKOV NA VAŠ DOM ALI DELOVNO MESTO TER V PISARNE.  Preberi več

 
 
 

ZAKAJ EKOLOŠKI PRIDELKI IN IZDELKI, KI JIH IMENUJEMO TUDI BIO, EKO ALI ORGANSKI?

ZAKAJ EKOLOŠKI PRIDELKI IN IZDELKI, KI JIH IMENUJEMO TUDI BIO, EKO ALI ORGANSKI?

06.03.2020

Ekološka pridelava ali kot ji tudi pravimo eko; bio in organska je tista, ki je okolju najbolj prijazna in je najbolj naraven in posledično seveda zdrav način vzgoje in pridelave rastlin. Kmetijski pridelki gojeni na ekološki, se pravi bio način , so pridelki, ki praktično nimajo sledi oziroma ostankov pesticidov in herbicidov, ker je uporaba le teh prepovedana.
V konvencionalnem kmetovanju se uporablja preko 500 različnih kemičnih pesticidov in herbicidov, katerih ostanki ostanejo v svežem sadju in zelenjavi tudi po pranju in prav tako v izdelkih kot so npr. testenine, sokovi, moke, kis, razna olja, oreščki, kaše, suho sadje, vložena zelenjava, peciva in tako dalje. Poleg tega pa se je potrebno zavedati, da integrirana in konvencionalno pridelana hrana in izdelki iz le teh vsebujejo poleg teh za zdravje nevarnih pesticidov tudi ogromno raznovrstnih prehranskih dodatkov, umetnih sladil, ojačevalcev okusov, kozervansev in mnogokrat gre tudi za gensko spremenjena živila. Pri uživanju takšne hrane se mnogokrat s časom pojavi ogromno raznovrstnih zdravstvenih težav, saj se telesu škodljive snovi v telesu nalagajo in slej ko prej je rezultat takšnega prehranjevanja tukaj.
Prav zaradi tega je velika prednost pri ekološki torej eko, bio in organski pridelavi prav v tem, da tako pridelana hrana ne vsebuje vseh teh škodljivih snovi. Zakaj lahko to z gotovostjo trdimo? Enostavno zato, ker je uporaba teh snovi z zakonom prepovedana. Ta enak zakon uporablja vsa evropska unija in je zato ekološka pridelava povsod enaka. Še ena pomembna razlika med navadno konvencionalno in integrirano pridelavo in med organsko bio ali eko , torej ekološko pridelavo je v tem, da pri ekološki pridelavi se ne sme uporabljati konzervansov. Torej sadje in zelenjava bio oziroma eko pridelave ni nikoli konzervirana , ker ne sme biti po zakonu samem. Torej grev pri tej vrsti ekološke oziroma bio organske pridelave za tisto najbolj pristno in najbolj naravno, kolikor se le da, pridelavo. Posledično na ta način pridelana zelenjava in sadje ter ekološki izdelki imajo tisti pristen, pravi domač okus, kot ga je sadje in zelenjava nekoč imela. Še ena pomembna razlika pri eko oziroma bio pridelavi je v tem, da se v ekološkem kmetijstvu ne sme uporabljati umetnih gnojil. Sadje in zelenjava zaradi ne uporabe le teh posledično ni napihnjena, ni prisilno hranjena in vse to se na koncu pozna v tistem pravem domačem okusu.
Tudi domači in tuji strokovnjaki svetujejo uživanje eko oziroma bio pridelkov in izdelkov, saj le to bistveno zmanjša marsikatero tveganje za marsikatero bolezen kot je npr. rak, osteoporoza, demenca, pogosti glavoboli sladkorna bolezen, razne bolezni srca in ožilja, pretirana debelost, alergije in še bi lahko našteval.
Zakonodaja, ki se uporablja na področju eko, bio oziroma organske pridelave je v vsej eu enaka. To pomeni, da gre pri ekoloških pridelkih in izdelkih za enako varno hrano ne glede na to, kje je pridelana. Pregledi in kontrole na preskok so pogoste in ta način kmetovanja in pridelovanja hrane je najbolj nadzorovan sploh od vseh načinov pridelave. Prav zato tukaj kakšnega posebnega prostora za zlorabe ni. Pogosto tudi sam slišim, ko pridelovalci na ekološko usmerjenih kmetijah in obratih povejo, kako pogosto imajo preglede. Pogosto tudi po tri krat na mesec.
Pred kratkim sem se udeležil zelo zanimivega webinarja, kjer je priznana ekološka kmetija iz osrčja Prekmurja, pojasnila kakšna je razlika med ekološkim in ostalim kmetovanjem. Najbolj zanimiv je del, ko g. Zvonko Pukšič postavi zanimivo vprašanje. Vpraša namreč, če ste prepričani, da je jabolko, ki ste ga zaužili res zdravo ali vam morda zaradi uporabe pesticidov in herbicidov, ki se uporabljajo pri pridelavi morda ne naredi več škode kot koristi. Še posebej je večkrat poudaril in upozoril, da pregovorni zdravo domače jabolko je zdravo samo v primeru, če je vzgojeno na ekološki način. V nasprotnem primeru je mnogokrat bolje, da bi namesto tega »zdravega« jabolka ugriznili kaj drugega. V webinarju med drugim tudi razkrije koliko škode za zdravje naredijo pesticidi in pove svojo težko izkušnjo, zaradi katere se je podal na pot ekološko torej bio usmerjene kmetije in kaj mu danes pomeni organska prehrana. Ogled tega webinarja vam res priporočam. Najdete ga na kanalu you tube pod imenom Zvonko Pukšič ali pod naslovom, Ste prepričani, da je jabolko, ki ste ga ugriznili res zdravo?
Tako počasi pridemo, do tega problema, da se lahko vprašamo koliko sadja in zelenjave pravzaprav pojemo tokom svojega življenja? Odgovor je, da na tone. Pridelke povezane z zdravim ali navidezno zdravim in nezdravim načinom pridelave vnašamo v telo takorekoč prav vsak dan, prav pri vsakem obroku. Na tem mestu je še kako pravilno vprašanje, da se vprašamo ali je hrana, ki jo uživamo res zdrava? Mi ta način prehrane, ki ga imam prinaša zdravje tudi na jesen mojega življenja, ko bom lahko užival sadove svojega težkega dela ali me bo moj način prehranjevanja nazadnje pripeljal, do večnega sprehajanja od ordinacije do ordinacije, do hudih zdravstvenih težav? Bom lahko užil sadove svojega dela tako kot si zaslužim ali me bo vse to navidezni šparanje, ko sem kupoval cenejše prehrambene izdelke in sadje in zelenjavo, nazadnje pripeljalo do tega, da bom postal žrtev lastne neumnosti in bom vso to razliko do konca svojih dni plačeval zdravnikom in farmacevtom, ki me bojo le s težavo ohranjali pri navideznem zdravju, medtem, ko bom opazoval starostnike, ki so vse življenje pazili na svoje zdravje in so čili še pri osemdesetih in devetdesetih letih? Odgovor na ta vprašanja lahko najdete v preprosti kmečki logiki. Če pojeste v življenju nekaj ton hrane ste zaužili prav tako kakšno tono, ne kakšen kg ampak prav kakšno tono res strupenih snovi, če ste uživali konvencionalno hrano, katero vam propaganda multinacionalk ponuja na vsakem koraku. Odgovor imate kot na dlani, kako bo izgledala vaša starost.
Potrebno se je zavedati, da ekološko (bio ali organsko) pridelana hrana vsebuje do 200x manj, torej ne 1x ali2x ali10x ampak kar do 200x manj človeku in njegovemu telesu zdravstveno škodljivih snovi. Na hitro si lahko zračunate koliko je to manj kg strupov in vašemu telesu strupeno škodljivih snovi in kaj to pomeni za vaše zdravje sedaj in v vaši prihodnosti, ne nazadnje v starosti na jesen vašega življenja, ko naj bi uživali sadove vašega težkega dela.
Zato v podjetju spoljanamizo.si svedno več sodelujemo z ekološkimi, torej ne samo domačimi ampak prav z ekološkimi pridelovaci in predelovalci hrane. Naš asortiman ekološko pridelane hrane se stalno povečuje in s ponosom lahko potrdim, da imamo trenutno v naši spletni trgovini na voljo bio testenine, bio jajca, bio moke, eko kaše in ekološko pridelane zdrobe.....
Zatorej, ekološko, eko, bio ali organsko sadje in zelenjava ter vsi izdelki in pridelki po tej metodi imajo velik smisel, pa naj bodo domači pridelki ali ne.

 

Prijava na e-novice

Ob naročilu na naša obvestila o novih ponudbah, člankih in novostih prejmete kot darilo dobrodošlice: urnik za planiranje tedenskega nakupa sadja in zelenjave.

Za vas smo pripravili uporabno orodje, s katerim si pomagate splanirati nakup sadja in zelenjave za cel teden, da bo zaloga optimalna, da ne bo ničesar preveč in ničesar premalo.

Prijavite se in poslali vam bomo planer za tedenski nakup sadja in zelenjave.

    1. Boštjan Lakner s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.