DOSTAVA SVEŽEGA SADJA, ZELENJAVE IN DOMAČIH IZDELKOV NA VAŠ DOM ALI DELOVNO MESTO TER V PISARNE. Preberi več
JABOLKA ELSTAR, zaboj cca 9 kg (JabEls9kg)
Jabolka najbolje koristijo, če so zaužita sveža, v nepredelani obliki in če je le možno, skupaj z lupino. Jabolka so zdrava presna, posušena (krhlji ali jabolčni čips), kuhana (kot kompot ali čežana), pečena, vložena ali v soku. Ker se sladkor jabolčnega soka ob zaužitju zelo hitro absorbira v kri, je potrebna zmernost pri uživanju. Del pridelka se priporoča za pripravo kisa, ki je znan po svojih zdravilnih lastnostih. Sicer se lahko jabolka uporabljajo tudi za razne nadeve ter pripravo slanih in sladkih jedi. Okusna so v sadnih in zelenjavnih solatah, z jogurtom, v mislijih, zavitkih ter so okusen dodatek k mesu.
V ljudskem zdravilstvu so jih uporabljali za zdravljenje gripe, bronhitisa, bolezni srca, za čiščenje sluzi v prsih, odpravo slabokrvnosti, kot oblogo za podplutbe, za oči in krčne žile ter za okrevanje po boleznih. Za dober in miren spanec so priporočali kuhana jabolka v obliki kompota, pečena so polagali na boleče uho, pečena pretlačena z olivnim olje pa so polagali na rane.
Jabolko (lat.: Malus domestica) je kultiviran sadež jablane, ki sodi v družino rožnic (lat. Rosaceae) in v skupino pečkarjev. To so sadne vrste, ki imajo sredi sadnega ploda peščišče z več semeni. Kultivirana jabolka so že v davni preteklosti nastala iz številnih divjih vrst dreves in grmov s skupnim latinskim imenom Malus pumila. Jabolka (Malus x domestica) v Aziji in Evropi gojijo že več tisočletij. Slovenija ima ugodne lego za rast jablane, zato ni presenetljivo, da so jabolka najpogosteje pridelan sadež pri nas.
Prvotna domovina jabolk je na Bližnjem vzhodu (Mezopotamija). Najstarejše ostanke jabolk, stare vsaj 6500 let, so arheologi odkrili na območju Jeriha v dolini reke Jordan in v Mali Aziji. Zdravilno moč jabolk so poznali že Egipčani, ki so jablane sadili vzdolž reke Nil.
Jabolka so zimsko sadje in so primerna za daljše shranjevanje. Ker so najboljša sveža in čvrsta, je najbolj optimalna doba za shranjevanje 3-4 tedne in jih brez težav lahko kupite na zalogo.
Mesto za shranjevanje jabolk naj bo suho in hladno, vendar ne prehladno, da jabolka ne zamrznejo. Rok trajanja se podaljša s shranjevanjem na mestih, ki niso v bližini krompirja ali čebule.
Jabolka je priporočljivo shranjevati po sortah in uživati najprej tiste s tanjšo lupino, saj sorte z debelejšo lupino zdržijo dlje. Priporoča se redno pregledovanje plodov in odstranjevanje poškodovanih ali propadajočih jabolk.
Če se posamezne kose postavi v hladilnik, se priporoča zavijanje oziroma prekrivanje z raztegljivo plastično folijo, da se prepreči izsuševanje.
Povpraševanje
Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.
Polja označena z * so obvezna!
Priporočamo vam tudi
-
JABOLČNI ČIPS, 130 g (JBLcips150g)
Cena: 3,90 €/130 g
Sorta: jabolčni
Poreklo: Slovenija
Dodaj v košarico -
JABOLKA TOPAZ, zaboj cca 9 kg (JabTop9kg)
Cena: 26,00 €/zaboj
Sorta: topaz
Poreklo: Slovenija 2021
Dodaj v košarico -
JABOLKA IDARED, 1 kg (JBLida1kg)
Cena: 1,90 €/kg
Sorta: idared
Poreklo: Slovenija 2021
Dodaj v košarico -
JABOLKA GALA, zaboj cca 8 kg (JBLgal9kg)
Cena: 16,00 €/zaboj
Sorta: gala
Poreklo: Slovenija 2021
Dodaj v košarico