DOSTAVA SVEŽEGA SADJA, ZELENJAVE IN DOMAČIH IZDELKOV NA VAŠ DOM ALI DELOVNO MESTO TER V PISARNE.  Preberi več

 
 
 

JABOLKA JONAGOLD, zaboj cca 9 kg (JBLjon9kg)

JABOLKA JONAGOLD, zaboj cca 9 kg

Sladka jabolka, po katerih posežejo tudi otroci! Primerna za kuhanje in tudi kakšnega se poje. Sorta, ki vsebuje največ soka!

Več »

Sorta: jonagold

Cena: 14,90 €/zaboj

Stanje zaloge: na voljo

 
 
 

Jabolka najbolje koristijo, če so zaužita sveža, v nepredelani obliki in če je le možno, skupaj z lupino. Jabolka so zdrava presna, posušena (krhlji ali jabolčni čips), kuhana (kot kompot ali čežana), pečena, vložena ali v soku. Ker se sladkor jabolčnega soka ob zaužitju zelo hitro absorbira v kri, je potrebna zmernost pri uživanju. Del pridelka se priporoča za pripravo kisa, ki je znan po svojih zdravilnih lastnostih. Sicer se lahko jabolka uporabljajo tudi za razne nadeve ter pripravo slanih in sladkih jedi. Okusna so v sadnih in zelenjavnih solatah, z jogurtom, v mislijih, zavitkih ter so okusen dodatek k mesu.

V ljudskem zdravilstvu so jih uporabljali za zdravljenje gripe, bronhitisa, bolezni srca, za čiščenje sluzi v prsih, odpravo slabokrvnosti, kot oblogo za podplutbe, za oči in krčne žile ter za okrevanje po boleznih. Za dober in miren spanec so priporočali kuhana jabolka v obliki kompota, pečena so polagali na boleče uho, pečena pretlačena z olivnim olje pa so polagali na rane.

Jabolko (lat.: Malus domestica) je kultiviran sadež jablane, ki sodi v družino rožnic (lat. Rosaceae) in v skupino pečkarjev. To so sadne vrste, ki imajo sredi sadnega ploda peščišče z več semeni. Kultivirana jabolka so že v davni preteklosti nastala iz številnih divjih vrst dreves in grmov s skupnim latinskim imenom Malus pumila. Jabolka (Malus x domestica) v Aziji in Evropi gojijo že več tisočletij. Slovenija ima ugodne lego za rast jablane, zato ni presenetljivo, da so jabolka najpogosteje pridelan sadež pri nas.

Prvotna domovina jabolk je na Bližnjem vzhodu (Mezopotamija). Najstarejše ostanke jabolk, stare vsaj 6500 let, so arheologi odkrili na območju Jeriha v dolini reke Jordan in v Mali Aziji. Zdravilno moč jabolk so poznali že Egipčani, ki so jablane sadili vzdolž reke Nil.

Jabolka so srednje velikosti, značilne rdeče rumene barve in sladkega, osvežujočega žlahtnega okusa. Je zimska sorta in izredno obstojna. Brez večjih problemov jih lahko hranimo celo zimo.

Pridelovalne razmere v Sloveniji omogočajo pridelavo jabolk vrhunske kakovosti in obiranje v optimalnem času zrelosti. Kratke transportne poti ne obremenjujejo okolja.

Redno uživanje več­jih količin jabolk, zlasti domačih in neškropljenih, pomaga pri razstrupljanju in regeneraciji organizma. Jabolka pospešujejo presnovo in odvajajo vodo iz telesa. Krepijo srce in ožilje ter varujejo pred rakom. Jabolčni kis znižuje holesterol, uravnava krvni tlak in čisti ožilje.

Jabolko, tako kot večina sadja, vsebuje največ ogljikovih hidratov, med katerimi je najbolj zastopan sladkor. Sicer pa, predvsem v olupku, vsebuje tudi večji delež prehranskih vlaknin, ter kar nekaj vitaminov, med katerimi izstopajo biotin, vitamin B6, vitamin K in vitamin C. Posamezne sorte jabolk lahko vsebujejo do 40 mg vitamina C na 100 g sadeža. Največ vitamina C je okoli peščišča, ki se ga običajno ne uživa. Med rudninami, ki jih jabolko vsebuje, so najpomembnejše kalij, kalcij, magnezij, železo in fosfor.

Jabolka močno vplivajo na prebavo in tudi presnovo. Preveč želodčne kisline nevtralizirata jabolčna in vinska kislina ter pomagata pri presnovi beljakovin in maščob. V ta namen je dobro ob mastnem svinjskem mesu ali z mastno gosjo speči še jabolka. Njene učinkovine znižujejo holesterol in maščobe v krvi. Pri rednem uživanju jabolk se že v dveh mesecih zniža škodljiv holesterol v krvi.

Jabolka so zimsko sadje in so primerna za daljše shranjevanje. Ker so najboljša sveža in čvrsta, je najbolj optimalna doba za shranjevanje 3-4 tedne in jih brez težav lahko kupite na zalogo.

Mesto za shranjevanje jabolk naj bo suho in hladno, vendar ne prehladno, da jabolka ne zamrznejo. Rok trajanja se podaljša s shranjevanjem na mestih, ki niso v bližini krompirja ali čebule.

Jabolka je priporočljivo shranjevati po sortah in uživati najprej tiste s tanjšo lupino, saj sorte z debelejšo lupino zdržijo dlje. Priporoča se redno pregledovanje plodov in odstranjevanje poškodovanih ali propadajočih jabolk.

Če se posamezne kose postavi v hladilnik, se priporoča zavijanje oziroma prekrivanje z raztegljivo plastično folijo, da se prepreči izsuševanje.

Povpraševanje

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.

Polja označena z * so obvezna!

    1. Boštjan Lakner s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 

Priporočamo vam tudi

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.